«>

З 1 березня надбавку до зарплати отримуватимуть не усі категорії військовослужбовців.

В Міноборони раніше розповідали, що зміни щодо грошового забезпечення торкнуться військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України. Окрім цього, нововведення стосуватимуться строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів.

Відповідно до наказу Міністерства оборони № 44 від 25 січня 2023 року, на надбавку до зарплати у розмірі 30 тисяч гривень можуть розраховувати військові, які виконують завдання:

  • у складі угруповань військ чи резерву головнокомандувача ЗбСУ, розгорнутих пунктів управління Генштабу, які здійснюють управління чинними угрупованнями військ;
  • з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури;
  • із забезпечення наявних угруповань військ в районах ведення бойових дій згідно з бойовими (логістичними) розпорядженнями.

Надбавка у розмірі 30 тисяч також буде нараховуватися тим, хто відряджений до складу військових адміністрацій у районах ведення бойових дій. Підтвердити безпосередню участь у бойових діях або виконання бойового завдання, можна на підставі:

  • бойового наказу;
  • журналу бойових дій/журналу ведення оперативної обстановки;
  • рапорту командира.
По теме:  Цены на бензин в Украине снова выросли

Щомісячні бойові виплати у розмірі 100 тисяч будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передку. Те ж стосується і сімей полонених та зниклих безвісти.

Крім військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на лінії зіткнення, бойові виплати у 100 тисяч також передбачені за виконання бойових завдань для:

  • військовослужбовців ракетних військ і артилерії;
  • льотчиків за час виконання польотів у районах ведення бойових дій;
  • моряків;
  • військових медиків (у 2023 їх виділили в окрему категорію як військовослужбовців, які матимуть винагороду 100 тис. грн щомісяця);
  • зенітно-ракетних військ та протиповітряних військ, які виконують завдання в районі проведення бойових дій.

У разі отримання поранення військовослужбовець отримуватиме винагороду у 100 тисяч гривень впродовж усього часу лікування.

До цих двох сум надбавки з 1 лютого додалася третя у розмірі 50 тисяч. Ця фінансова допомога призначена для військовослужбовців, які виконують бойові завдання в складі органів військового управління, що керують підрозділами першого ешелону оборони або наступу на лінії зіткнення. Перелік таких органів може бути затверджений головнокомандувачем або Генштабом.

По теме:  В Минсоцполитики рассказали о субсидии должникам за коммуналку

У Мінобороні нагадують, що усі три надбавки, як і раніше, виплачуються в розрахунку на місяць пропорційно часу участі в зазначених діях і заходах.

По материалам: Подробности