У законопроекті Кабінету міністрів України щодо мобілізації виявили норми, які напряму суперечать Конституції.

Йдеться про обмеження для ухилянтів.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на інтерв’ю уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця, яке транслювали в ефірі телемарафону.

За словами чиновника, законопроект містить в собі норми, що суперечать Конституції. Він заявив, що коли документ офіційно буде в нього на розгляді, він обов’язково вкаже на ці суперечності.

Лубінець зазначає, що законопроект на погодження можуть надіслати на етапі підготовки до розгляду у профільному комітеті Ради. Омбудсмен обіцяє, що ретельно вивчить законопроект та «зробить свої заперечення».

Він уточнив, що Конституцію порушують низка обмежень, які планують запровадити по відношенню до ухилянтів. Як приклад, омбудсмен привів заборону на операції з нерухомістю.

«Це пряма норма Конституції: людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити їй продати цей будинок чи купити інший. Це буде прямо суперечити Конституції. Так, є норма, яка прямо дозволяє обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені до безкінечності», — зазначив він.

По теме:  «Ти не маєш права кайфувати»: Кім зробив гучну заяву про ухилянтів

Також Лубінець додав, що Україна не може перетворитися на державу подібну до Росії, де не діятимуть ні закони, ні норми, а Конституція перетвориться просто на папірець.

Варто нагадати, що у понеділок, 25 грудня, Кабмін подав до Ради законопроект, яким пропонується запровадити ряд змін у процесі мобілізації. Зокрема, уряд планує обмежити ухилянтів в операціях з нерухомістю, керуванням власним транспортом і використанням власних коштів та інших цінностей.

Раніше повідомлялось, що фракція Тимошенко зареєструвала проект про скасування рішення ВР щодо легалізації медичного канабісу.