Український глава Володимир Зеленський 22 січня заявив, що внесе в Раду законопроект про множинне громадянство.

Таку заяву він зробив під час привітання українців з Днем Соборності. Про це повідомляє Полемика з посиланням на сайт президента.

«Сьогодні я вношу у Верховну раду України ключовий законопроєкт, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства», — заявив глава держави.

Президент зазначив, що це дасть змогу мати українське громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу, окрім громадян РФ. Це стосується громадян, які були вимушені покинути рідну землю в періоди різних хвиль еміграції, а також іноземних добровольців, які зараз захищають нашу країну.

Варто зазначити, що множинне громадянство — це статус громадянства, при якому особа послідовно визнається громадянином (громадянкою) двох чи більше країн за законами цих країн. Втім, наразі Конституція України (стаття 4) визначає, що в Україні існує єдине громадянство.

В жовтні минулого року в МЗС заявили, що вважають необхідним запровадження множинного громадянства в Україні. Але мають бути винятки, які заборонятимуть будь-яке подвійне громадянство з державою-агресором.

По теме:  Зеленський вперше прокоментував чутки довкола відставки Залужного

Ще до початку повномасштабної війни з РФ в Україні розглядали можливість на законодавчому рівні врегулювати питання множинного громадянства.

У грудні 2021 року український глава Володимир Зеленський вносив до Верховної ради законопроект про множинне громадянство, але документ так і не встигли розглянути.

Нагадаємо, український військовий виступив за зниження мобілізаційного віку до 22 років.