Румунія сповістила країни НАТО про наміри висунути на пост генерального секретаря Альянсу свого президента Клауса Йоханіса.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на Bloomberg.

За інформацією видання, висування кандидатури президента Клауса Йоханіса ускладнить зусилля інших союзників щодо призначення глави уряду Нідерландів Марка Рютте наступним генсеком Північноатлантичного альянсу.

Європейські та американські чиновники на умовах анонімності у коментарі виданню заявили, що у Йоханіса дуже малі шанси отримали цю посаду. Деякі з них вважають, що румунська спроба, ймовірно, просто затягне процес, перш ніж Рютте зрештою стане генсеком.

Інші джерела видання зазначили, що президент США Джо Байден високо оцінює обох кандидатів, але вже віддали перевагу Рютте.

Як відомо, країни НАТО хочуть домовитися про наступника чинного генсека Єнса Столтенберга до моменту саміту з нагоди 75-річчя Альянсу у Брюсселі, який запланований на початок квітня.

Варто також зазначити, що 22 лютого видання Politico писало про те, що президент США Джо Байден заявив про підтримку призначення прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генсека НАТО після того, як в жовтні 2024 року закінчиться термін повноважень Єнса Столтенберга.

По теме:  Полювання на окупантів: Сирський показав роботу снайперів під Бахмутом

Нагадаємо, Зеленський зробив заяву щодо закінчення війни в Україні.