Депутатів у фракції «Слуги народу» попередили, що у 20-х числах квітня запланований розгляд у Раді кадрових питань.

Будуть вирішувати долю окремих міністерств та їх очільників: Мінкультури, Мінспорту, Ірини Верещук та очолюваного нею міністерства з реінтеграції, а також міністерства відновлення та інфраструктури.

Зазначається, що Банкова спробує встигнути розібратися з якомога більшою кількістю кадрових питань у це парламентське вікно. Адже як показує практика чинної влади, якщо їх не вирішити негайно, то вони можуть зависнути якщо не на роки, то на місяці.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на РБК-Україна.

Перестановки в Кабміні

Напередодні підсумкового голосування за мобілізацію Росія вчергове атакувала українську енергетику, зруйнувавши повністю Трипільську ТЕС. На тлі таких новин депутати більшістю голосів цього ж дня викликали до Ради для звіту віце-прем’єра з відновлення Олександра Кубракова та голову держагентства з відновлення Мустафу Найєма, але обидва знаходились у відрядженнях.

Ймовірні перестановки в секторі інфраструктури та відновлення і навіть його реорганізація можуть статися вже у 20-х числах квітня, коли Рада збереться знову.

Станом на 12 квітня у головному центрі прийняття рішень, на Банковій, ще не сформована підсумкова сфера перестановок та злиття/ліквідацій у Кабміні. Але основні тренди вже проглядаються.

По теме:  Скорочення у Кабміні: кого з міністрів звільнять та які відомства ліквідують

Існує висока ймовірність того, що врешті-решт вирішиться доля міністерства культури та інформполітики та міністерства спорту, обидва з яких вже протягом довгого часу керуються виконувачами обов’язків. Не виключено, що в результаті вони будуть ліквідовані як такі, а їхні функції будуть передані іншим органам. Втім, можливо буде створено окреме «міністерство пропаганди», яке буде боротись із російською агресією в інформаційній сфері, таку ідею вже давно виношують на Банковій.

Може бути ліквідоване Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій — його функціонал під час повномасштабної війни покищо незрозумілий. Яка подальша політична доля віце-прем’єрки Ірини Верещук, поки що невідомо — як варіант, називають посаду посла чи роботу на чолі якоїсь із ОВА.

У такому разі комусь доведеться передати напрямок внутрішньо переміщених осіб, яких налічується кілька мільйонів. Про створення окремого ВПО-міністерства не йдеться, але можливі кілька варіантів.

Так, ВПО можуть бути передані до того ж Мінвідновлення (воно також займається інфраструктурою та розвитком територій), але при цьому прибрати звідти, власне, тематику відновлення. І очолити такий орган нібито може заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба, який відповідає на Банковій за регіональну політику. Проте, є сумніви, що Кулеба поміняє Банкову на Грушевського (у неформальній владній ієрархії посади в ОП стоять набагато вище за посади в Кабміні).

По теме:  Гройсман прокомментировал розпад коалиции

Які ще кадрові зміни очікуються

Інший сценарій передбачає подальше посилення першої віце-прем’єрки та міністра економіки Юлії Свириденко — вона може забрати на себе ще й частину інфраструктурної тематики та навіть «шматок» Мінекології. Свириденко вважається креатурою голови ОП Андрія Єрмака. В такому разі ще більше посилиться вплив Єрмака після того, як він остаточно зачистить Банкову від альтернативних джерел впливу на президента.

Примітно, що водночас у кулуарах ходить і прямо протилежна чутка — нібито Свириденко може повернутися на роботу до Офісу президента, тоді як віце-прем’єром стане голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов. У 2020-22 роках він уже очолював Мінрегіон і продовжує брати активну участь у заходах на тему регіонального розвитку вже на нинішній посаді. Крім цієї сфери, за словами співрозмовників у владі, Чернишов нібито хотів би курирувати ще й енергетику з екологією.

Ще задовго до повномасштабної війни були розмови про те, що Чернишов не відмовився б зайняти прем’єрське крісло, але зараз про це не йдеться.

По теме:  Танкер с украинцами захватили пираты

Також зазначається, що регулярні чутки про відставку Дениса Шмигаля безпідставна та здебільшого запускаються прихованими претендентами на його посаду.

Уряд Шмигаля

Нагадаємо, Денис Шмигаль очолив уряд 4 березня 2020 року напередодні коронакризи. Цей уряд працює найдовше за часів незалежності України.

Раніше командувач Сухопутних військ Павлюк виступив з важливою заявою щодо мобілізації.