Американський Сенат сьогодні розпочне розгляд законопроекту про допомогу Україні, який був запропонований спікером Палати представників та республіканцем Майком Джонсоном.

Чи підтримає Сенат ініціативу республіканця та коли Україна отримає допомогу від Штатів, розповідає Полемика з посиланням на РБК-Україна.

Зміст законопроекту

У своєму законопроекті спікер Джонсон заклав на допомогу Україні та пов’язані з нею витрати 60,84 млрд доларів. Третину цих коштів витратять на поповнення американських запасів, що були витрачені на підтримку українців. Тобто фактично 23,2 млрд доларів з анонсованої суми так і залишаться в Штатах.

Загалом на оборонні видатки в законопроекті Джонсона передбачено 49,9 млрд доларів. Вони включають і витрати на озброєння, яке придбаються для України або передадуть із запасів США. Також документом передбачено 1,57 млрд на економічну допомогу Україні та ще 400 млн на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

Крім того, Україна в рамках ініціативи Джонсона отримає 7,8 млрд доларів прямої бюджетної підтримки. Але — це буде кредит, умови якого визначать окремим договором між Києвом та Вашингтоном.

Проте цей кредит можуть списати після 5 листопада 2024 року — тобто, після виборів президента США. Тому, фактично, списання кредику Україні, залежить від того, хто переможе на виборах в США.

Ще одним важливим пунктом цього законопроекту є далекобійні ракети ATACMS. Документ зобов’язує президента США негайно передати Україні ці ракети. Але він може відмовитися, якщо така передача нашкодить національній безпеці США, офіційно повідомивши про це комітети Палати представників та Сенату США. Тому така відмова навряд чи залишиться таємницею, а навпаки має всі шанси стати інструментом політичної боротьби напередодні американських виборів.

По теме:  В команде Зеленского прокомментировали увольнение Бессмертного

Чи проголосує Сенат та коли це відбудеться

Результат голосування в Сенаті, більшість в якому за демократами, навряд чи стане чимось неочікуваним для українців. Тим паче, що серед сенаторів-республіканців є багато прихильників України. Можна впевнено сказати, що коли мова йде про Сенат, то питання стоїть не «як», а «коли» буде проголосовано щодо українського питання.

Розгляд допомоги Україні, разом з іншими законопроектами Джонсона щодо Ізраїлю, Тайваню та питань нацбезпеки США, має розпочатися сьогодні о 20:00 за київським часом. Однак це ще не буде фінальним голосуванням.

Очікується, що сенатор-республіканець Майк Лі буде намагатись затягнути розгляд питання, запропонувавщи схвалити можливість подавати поправки до вже схваленого Палатою представників законопроекту про допомогу Україні. Тому існує велика ймовірність того, що першим голосуванням Сенат відхилить цю пропозицію, оскільки для цього потрібна проста більшість голосів.

Далі друге голосування, яке також не стане фінальним. Це буде подолання так званого флібустьєрства — процедурної хитрості, яка час від часу використовується в Сенаті для затягування розгляду питань. Флібустьєрство дає змогу сенаторам проводити нескінченні дебати, фактично, аж поки вони зможуть стояти на ногах.

По теме:  В Німеччині зробили важливу заяву щодо допомоги Україні в 2024 році

Щоб подолати флібустьєрство та перейти до розгляду законопроекту без дебатів, потрібно набрати 60 голосів зі 100. Тому тут демократичній більшості знадобиться допомога як мінімум дев’яти республіканців.

З огляду на це, розгляд українського питання в Сенаті можуть затягнути на кілька днів. Але фінальне голосування очікується до кінця тижня.

Коли допомога надійде в Україну

Після рішення Сенату документ має підписати американський президент Джо Байден. Ще перед схваленням українського законопроекту в Палаті представників в адміністрації Байдена пообіцяли, що не будуть затягувати з новим пакетом військової допомоги Україні. Як заявляла речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, нові постачання зброї розпочнуться «одразу ж» після остаточного рішення Конгресу.

Ба більше, під час телефонної розмови цього тижня Байден особисто запевнив українського президента Володимира Зеленського, що надання нового пакету допомоги буде максимально швидким.

Як пише The News York Times, першапартія американської допомоги може надійти в Україну вже за кілька днів після підписання законопроекту Байденом. За даними видання, це, ймовірно, будуть ракети для систем протиповітряної оборони та снаряди для артилерії, які візьмуть з запасів Пентагону в Німеччині, щоб доставка була максимально оперативною.

По теме:  Верховный суд Украины изучит законность закрытия телеканалов "112 Украина", NewsOne и ZiK

Водночас глава сенатського комітету з розвідки Марк Уорнер висловлював сподівання, що рішення про військову допомогу Україні буде ухвалене у вівторок або середу, і в новому пакеті будуть включені ракети ATACMS.

Проте, як писало The News York Times з посиланням на анонімних американських генералів, далекобійні ракети постачатимуть в Україну тільки після того, як на склади Пентагону почнеться надходження ракет Precision Strike Missiles, що створюються для заміни ATACMS.

Надію на те, що Україна швидко отримає ATACMS дає те, що Байден і Зеленський вже домовилися про їх передачу.

Раніше Полемика писала про те, чи стануть країни НАТО сторонами конфлікту, якщо введуть свої війська в Україну.