Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний став послом України у Великій Британії.

Сьогодні, 9 травня, президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення генерала на нову посаду.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на РБК-Україна.

Залужний отримав нову посаду

Указ Зеленського про призначення Валерія Залужного послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії було розміщено на сайті президента 9 травня 2024.

Цьому передував ще один указ про звільнення Залужного з військової служби у відставку за станом здоровʼя з правом носіння військової форми одягу.

На початку березня стало відомо про плани призначити ексголовкома послом у Сполученому Королівстві.

Тоді глава держави погодив кандидатуру генерала та зазначив, що робота на дипломатичному напрямку була особистим бажанням Залужного, яку той сам озвучив президенту.

Згодом стало відомо, що процедура призначення запущена – Україна звернулася за агреманом до британської сторони та отримала підтвердження.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше пояснював, що президент довго шукав сильного кандидата на посаду посла в Лондоні. І однією з ключових вимог було саме розуміння військового контексту.

По теме:  Залужного таки звільнять? ЗМІ розповіли, чого бояться на Банковій

Кулеба також повідомив, що мав кілька зустрічей з колишнім головнокомандувачем ЗСУ, під час яких впевнився, що Залужний бажає працювати на дипломатично напрямку.

Крім того, глава МЗС наголосив, що в ексголовкома є профільна освіта — у 2020 році він здобув диплом магістра за спеціальністю міжнародні відносини в Острозькій академії.

Варто зазначити, що попереднім послом України у Великій Британії був Вадим Пристайко, але Зеленський звільнив його з посади ще у липні 2023.

Звільнення головкома ЗСУ

Чутки про можливе звільнення Валерія Залужного не стихали протягом всього минулого року. Серед можливих причин називали розбіжності між президентом та головнокомандувачем.

8 лютого 2024 було прийняте остаточне рішення і Валерія Залужного відправили у відставку з посади Головнокомандувача ЗСУ.

На його місце президент Володимир Зеленський призначив командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського.

Глава держави пояснив заміну головнокомандувача ЗСУ необхідністю оновлення та перезавантаження.

Наступного дня, 9 лютого, президент надав Залужному звання «Герой України».

Раніше Полемика писала про те, яка країна ЄС заборонила використовувати свою зброю для ударів по території РФ.