Після загибелі іранського президента Ібрагіма Раїсі в авіатрощі у провінції Східний Азербайджан ця країна теоретично може покращити відносини з Європою.

Втім, на відносинах із РФ ця ситуація ніяк не вплине. Все буде залежати від того, хто буде допущений до дострокових президентських виборів.

Про це пише Полемика з посиланням на думку аналітика «Українського інституту майбутнього» Ілії Куси.

Вчорашнє падіння гелікоптера, на борту якого перебував президент Ірану Ібрагім Раїсі та низка високопосадовців – це класичний «чорний лебідь» у світовій політиці. З перших годин після падіння вертольота, коли навіть не було підтвердженої інформації про те, чи залишився Раїсі в живих, почали розповсюджуватися численні конспірологічні версії, поряд з прогнозами про те, що країна може тепер різко змінити політичний курс.

Вибори нового президента

За словами Куси, вибори будуть стресовою подією, які можуть спричинити масорві протести. Все буде залежати від того, як вони пройдуть, у якій атмосфері, які будуть кандидати, чи допустять поміркованих кандидатів. Але сподіватися на серйозні зміни не варто, адже постать президента в Ірані не є основною.

Хто може стати наступником Раїсі

Серед основних претендентів на крісло президента – спікер парламенту нинішній Мохаммад-Багер Галібаф, мер Тегерана Аліреза Закані та син Хаменеї.

По теме:  Данілов назвав дві області, де готуються атакувати російські війська

«Якщо брати поміркований табір, то там є колишній речник парламенту Алі Ларіджані, колишній міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф. Вони важкоатлети у своїй практиці, мають популярність, впізнаваність, досвід та всі характеристики, які підходять для участі у виборах», — висловився Куса.

Чи можливе зближення Ірану із Заходом

За словами аналітика, це теоретично можливо, оскільки помірковані реформатори завжди підтримували ідею зближення із Заходом, повернення до ядерної угоди, а також виступали за те, щоб шукати шляхи нормалізації відносин із країнами ЄС та НАТО.

Існує варіант розвитку подій, в якому Іран спробує вести більш збалансовану політику і, наприклад, не зближуватись надалі з Росією.

«Але це все поки теоретично, це перспективи, багато залежатиме від того, яким буде президент, наскільки він буде самостійним у деяких питаннях. Це більше про сигнал, якщо виберуть поміркованого реформатора», — зазначив експерт.

Якщо говорити про відносини Ірану з США та Ізраїлем, то там ситуація складніша, тому навряд там відбудуться бодай якісь зміни.

По теме:  На фронті загинув відомий волонтер з Британії: що про нього відомо та чим він займався в Україні

«Для нас це позитив у будь-якому разі, тому що в наших інтересах деескалація ситуації з Іраном та на Близькому Сході. Краще, якби ухвалили мудре рішення та спробували б збалансувати політичну систему в Ірані. Але я поки що не знаю, не можу сказати, що це дуже ймовірний варіант», — додав Куса.

Чи зміняться відносини Ірану та Росії

Варто зазначити, що Ібрагім Раїсі не був ключовою фігурою, яка просувала зближення з Росією.

Експерт вважає, що їхнє ситуативне партнерство більше залежить від міжнародної обстановки, в якій воно сформувалося. Не можна стверджувати, що якби не Раїсі, то не було б цього. Куса впевнений, що неважливо, хто обіймав би посаду президента, це все одно сталося б. Тому, аналітик вважає, що на у ірансько-російських відносинах не відбудеться ніяких змін.

Раніше Полемика писала про те, що Путін після «інавгурації» заговорив про «мирний план» у завершенні війни.