Вина Нової Зеландії мають яскравий унікальний характер, завдяки чому завоювали популярність у багатьох країнах світу.

Історія виноробства на континенті почалась ще в XVIII ст., але його шлях до успіху був тернистим. Розвиток галузі гальмували відсутність чітких стандартів та регламентів, нашестя філоксери та знищення більшості виноградників.

Про те, коли в країні були висаджені перші лози, які виноробні регіони в ній є головними та які сорти винограду використовуються для виготовлення кращих напоїв, – читайте далі. 

Поява перших виноградників

Вперше виноградні лози в Новій Зеландії були висаджені в 1819 році, але вони були з’їдені козами. Дещо згодом англієць Джон Баксбі, засновник виноробства Австралії, привіз сюди нові саджанці. Так в поселенні Вайтанги з’явилися виноградники, а королівський посланець став першим виноробом країни.

На околиці містечка Напьєр, що славиться щорічним проведенням одного з найбільших музичних фестивалів країни, розташована виноробня. Вона є частиною найстарішого господарства Нової Зеландії, яке заснували монахи. Спочатку французький орден Святої Мері виготовляв вино для меси в Північних землях. Але в 1851 році монахи перебралися в більш південний Хокс Бей, де й була заснована Mission Estate.

По теме:  У ДБР пояснили, чому відразу не заарештували сина Гринкевича, якого зараз оголошено у розшук

Історія, сповнена заборон та обмежень

Сьогодні мешканці Луцька можуть придбати пляшку неперевершеного Marlborough Sun Sauvignon Blanc в магазині Wine Wine. Але були часи, коли покупка напою була проблемою. До 1881 року виноробні не мали права збувати свою продукцію населенню. Її реалізація відбувалася виключно через готелі.

В середині XX ст. закон було пом’якшено. Певна кількість місцевого столового вина реалізовувалась через спеціалізовані магазини. Але видача ліцензій все ще ретельно контролювалась.

З 1960 року вино можна було замовити в ресторанах. В супермаркетах новозеландські напої з’явились лише в 1990 р. Але попри усілякі труднощі, Нова Зеландія на сьогодні виробляє близько 1% світового об’єму вин, пропонуючи при цьому різноманітність стилів.

Головні виноробні регіони

Всього в країні розташовано одинадцять регіонів, де виготовляють вина. Але найбільшими з них є три.

Мальборо

Тут розташовано 2/3 виноградників країни. Головним сортом є «совіньйон блан», напої з якого відрізняються тропічними нотками. Іншими популярними сортами регіону є «піно грі», «шардоне» та «рислінг».

По теме:  В Міноборони планують мобілізувати українців, які виїхали за кордон

Хокс Бей

До найбільш розповсюджених сортів винограду в регіоні відносяться «шардоне», «мерло», «совіньйон блан» та «шираз». Завдяки подовженому вегетаційному періоду та теплому клімату виробники мають змогу виготовляти як сухі, так і десертні напої.

Центральне Отаго

Більшість виноградників регіону розташовані на схилах, що забезпечує ягодам оптимальні умови для достигання та знижує ризик їх замерзання. Сорт «піно нуар» тут займає майже 75% виноградників. Далі з великим відривом йдуть «піно грі» та «рислінг». Отаго – одна з небагатьох виноробних територій, де не вирощують «совіньйон блан».