В умовах воєнного стану отримання посвідчення водія є необхідністю.

Керування транспортним засобом — це не лише право, а й велика відповідальність за життя людей на дорозі. Саме тому Міністерство внутрішніх справ України чітко регламентує процедуру отримання посвідчення водія – теоретичне та практичне навчання, а також складання іспитів, які підтверджують знання ПДР та вміння керувати авто.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на Головний сервісний центр МВС. Згідно з новими правилами, теоретичний іспит на отримання посвідчення водія в Україні тепер можна скласти без попереднього навчання в автошколі.

Порядок отримання водійського посвідчення

У листопаді минулого року Кабінет міністрів України ухвалив рішення про затвердження порядку складання теоретичного іспиту для отримання посвідчення водія без навчання в автошколі.

Для самостійної підготовки до теоретичного іспиту потрібно ознайомитись з темами типової навчальної програми та скористатися онлайн-тренажером із Правил дорожнього руху на сайті Головного сервісного центру МВС. Там є усі питання, які будуть винесені на іспиті, що допоможе вам добре підготуватися та впевнено здати його.

Теоретичний іспит на отримання посвідчення водія складається з 20 питань. На проходження тесут у вас є 20 хвилин. Допускається зробити не більше 2 помилок, інакше іспит ви не складете.

По теме:  Як відмити унітаз до блиску за допомогою кави

Якщо ви провалили іспит, є можливість повторної здачі, але лише через 10 днів. Цей час надається для кращої підготовки. Кількість спроб складання теорії не обмежена. Особи, які проходили навчання в автошколі, можуть складати іспит протягом року з моменту закінчення навчання, за умови, що свідоцтво про закінчення навчання є дійсним.

Проходження навчання в автошколі

Щоб отримати посвідчення водія категорії В потрібно пройти певну кількість практичних занять: не менше 40 годин на авто з МКПП і не менше 38 годин на авто з АКПП. Ці норми встановлені типовою навчальною програмою і є обов’язковими до виконання.

Складання іспиту з практичної підготовки відбувається у територіальному сервісному центрі МВС.

Свідоцтво про закінчення автошколи

  • Чинне протягом 2 років з моменту видачі.
  • Кандидат у водії повинен скласти практичний іспит у сервісному центрі МВС протягом цього терміну.
  • Якщо термін свідоцтва закінчився під час військового стану, громадянин допускається до складання іспиту.
  • Медична довідка має бути дійсна на момент складання іспитів, а інформація про стан здоров’я має бути актуальною.
  • У випадку, якщо практичний іспит ви не склали, його можна буде перездати не раніше, ніж за 10 днів.
По теме:  Как правильно менять покрышки на автомобиле

Загалом протягом 2 років з моменту закінчення автошколи можна складати практичний іспит необмежену кількість разів. Успішно склавши іспит, ви отримаєте посвідчення водія на 2 роки.

Раніше Полемика писала про те, як заощадити електроенергію в будинку або квартирі.