Вже понад 100 років у багатьох країнах світу відзначають День батька.

Україна раніше неформально святкувала День батька в третю неділю червня або третю неділю вересня. Однак у 2019 році свято затвердили на офіційному рівні.

Про історію виникнення цього свята і коли його святкують в Україні, розповідає Полемика з посиланням на ICTV.

Історія свята

Вперше День батька почали відзначати у США (місто Спокан, штат Вашингтон) 19 червня 1910 року.

Під час служби в церкві, присвяченої Дню матері, жінка на ім’я Сонора Додд (Смарт) згадала про свого батька – Вільяма Смарта, який після смерті дружини сам виховував 6-ьох дітей.

Щоб виявити повагу та любов до свого батька, жінка звернулась до місцевої влади з пропозицією запровадження нового свята для всіх татусів Америки. Так, було прийнято рішення відзначати його в День народження Вільяма Смарта – 5 червня, проте підготовка затягнулася і вперше День батька відсвяткували 19 червня 1910 року.

Згодом ідею підхопили інші штати, але загальнонаціональним це свято стало у 1966 році, коли президент Ліндон Джонсон підписав прокламацію, офіційно оголосивши третю неділю червня Днем батька. Однак Конгресмени ще довгий час не хотіли приймати рішення щодо офіційної установи свята. Лише за 6 років, у 1972, День батька був офіційно узаконений президентом США Річардом Ніксоном.

По теме:  Де в Україні очікуються дощі та грози: прогноз погоди на 15-16 червня

Інші країни також почали відзначати цей день. Сьогодні понад 40 країн світу щорічно святкують День батька. Більшість із них, як і Сполучені Штати, в третю неділю червня. Втім, сусідня Польща вшановують батьків 23 червня; Італія, Іспанія, Португалія – 19 березня, а от у Південній Кореї 8 травня – спільне свято матерів та батьків.

Коли День батька святкують в Україні

8 травня 2019 року Кабінет Міністрів України схвалив проект указу президента про встановлення Дня батька, який щорічно відзначатиметься в третю неділю червня, як і в більшості країн світу. Цього року свято випадає на 16 червня.

Оскільки в Україні це свято досить молоде, тому ще поки не сформувались якісь особливі традиції, але в цей день прийнято дарувати подарунки, дякувати за любов та турботу своїм батькам, а ще збиратись разом і весело проводити час.

Раніше Полемика писала про те, як правильно доглядати за бородою.