Які єврейські страви можуть сподобатися українцям
Єврейська кухня - це особлива культура, яка, втім, може непогано прижитися і в українських реаліях.

Єврейська кулінарна традиція, що увібрала в себе елементи близькосхідної, середземноморської та східноєвропейської кухні, протягом століть органічно впліталася в гастрономічний ландшафт України. Про це пише Полемика.

У результаті багатовікового сусідства єврейських та українських громад склався унікальний культурний обмін, який проявився і в гастрономічній сфері. Багато єврейських страв отримали широке визнання серед українців завдяки своїй вишуканій смаковій палітрі, доступним інгредієнтам і оригінальній технології приготування.

Так, наприклад, форшмак, основою якого є філе оселедця, дрібно шатковане в поєднанні з вареними яйцями, яблуками, цибулею і вершковим маслом, давно став невід’ємною частиною одеського застілля і символом локальної кухні Південної України. Його пікантний, гармонійно збалансований смак високо цінується за універсальність у подачі: страва однаково доречна як на святковому банкеті, так і на повсякденній сімейній вечері.

Ще одним знаковим прикладом є цимес — страва, в якій солодкість меду та сухофруктів органічно поєднується з тушкованою морквою. У різних варіаціях цей рецепт доповнюється м’ясними компонентами, зокрема яловичиною або курятиною, що надає йому додаткової поживності та насиченості.

Популярності також набула запіканка кугель, представлена як у солодких варіантах із локшиною, яйцями, родзинками та корицею, так і в більш стриманих солоних версіях на основі картоплі з додаванням цибулі та спецій.

Завдяки простоті приготування і високій калорійності, кугель ідеально вписується в меню як повсякденних, так і святкових застіль.

Хумус — паста з нуту з тахіні — останніми роками став особливо затребуваним на хвилі популярності здорового харчування і вегетаріанської кухні. Багатий на рослинний білок і клітковину, хумус впевнено зайняв своє місце в меню багатьох українських ресторанів.

Хала — святковий дріжджовий хліб зі злегка солодкуватим смаком, нерідко прикрашений маком або кунжутом, також гармонійно вписалася в українську хлібопекарську традицію, демонструючи схожість техніки плетіння тіста з українськими великодніми короваями, при цьому зберігаючи свою культурну ідентичність.

Читайте також, що названо найбільш сонячну країну Європи.