Оскар – тема, яка щороку, хочеться того ти того чи ні, торкається майже кожного, хто хоч трішки цікавиться світом кіно.

Варто тільки пригадати, як довго та багато було розмов про український документальний фільм «20 днів в Маріуполі», який отримав цю престижну премію. Однак тепер отримати цю нагороду буде значно важче, адже кіноакадемія запроваджує нові правила.

Нарада директорів Американської кіноакадемії затвердила оновлені правила та регламент для 97-ї церемонії вручення премії Оскар, запланованої на 2 березня. Про деякі з найважливіших нововведень розповідає Полемика з посиланням на Хочу!

У категорії «Найкраща оригінальна музика»

Тепер нагороду за найкращу музику може отримати індивідуально до трьох композиторів, якщо кожним з них був внесений значний внесок у музику фільму. Дане нововведення відрізняється від попередньої вимоги, що композитори подавали заявку як група. Кількість фільмів у короткому списку у цій категорії розширили з 15 до 20 номінацій.

Вимоги для номінації в категорії «Найкращий фільм»

Для здобуття перемоги в цій номінації, фільм має відповідати розширеним вимогам до кінопрокату, які були оголошені у 2023 році. У вимоги включені тижневий пробіг на одному з шести ринків США та семиденний показ на 10 з 50 найкращих ринків США протягом 45 днів після випуску. Фільми, випущені пізніше в цьому році, зобов’язані мати випускний графік, затверджений Академією. Крім того, фільмам необхідно надіслати Форму Репрезентації Академії та стандарти включення (RAISE), які відповідають принаймні двом з чотирьох стандартів.

По теме:  Козловський розкрив ім’я дружини і розповів, що уперше став батьком: як назвали сина

Інші не менш важливі зміни включають:

  • Подача остаточного сценарію стала обов’язковою для розгляду в категоріях сценарію.
  • Анімаційні фільми, які відповідають вимогам обох категорій, можуть також бути розглянуті як найкращі анімаційні фільми.
  • Міжнародна прокатна дата була перенесена з 1 листопада 2023 року на 30 вересня 2024 року.
  • Меморіальну нагороду Ірвінга Г. Тальберга вручатимуть у вигляді статуетки Оскар замість традиційного бюста Тальберга.
  • Назви двох премій Scientific and Technical Awards були змінені.

Основна задача цих змін це зробити процесу номінації на Оскар прозорим та інклюзивним. Також варто відзначити, що для участі у церемонії вручення премії Оскар 2025 року повнометражний фільм має вийти в кінотеатри між 1 січня та 31 грудня 2024 року.

Раніше американський актор розповів, що зробив би при зустрічі з Путіним.