Польські аграрії продовжують блокувати кордон з Україною з вимогою скасувати рішення про безмитну торгівлю України з ЄС.

У вівторок, 20 лютого, кількість протестувальників збільшилась. Учасники блокади скандують проти України. Відео протестів опублікували в мережі. Про це передає Полемика.

«Я не підтримую українців. Це Польща, а не Брюссель», – вигукують поляки. Учасники акції заявили, що мають намір із сьогодні аж до 10 березня повністю перекрити кордон з Україною, у тому числі залізничний.

Варто зазначити, що у Польщі близько 2500 фур стоять у черзі у напрямку України. Заблоковано проїзд на шести пунктах пропуску. Польські протестувальники обмежили рух вантажівок на дорогах, що ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська», «Медика – Шегині», «Зосин – Устилуг», «Долгобичув – Угринів» та «Корчова – Краківець». Речник ДПС Андрій Демченко уточнив, що інформації від польської сторони щодо повного блокування кордону з 20 лютого не надходило.

На ситуацію відреагував міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Секерський. 

Він попередив учасників акції, що повне закриття кордону може сприяти зупиненню експорту польських товарів до України, що в результаті стане причиною скорочення багатьох робочих місць. Міністр нагадав протестувальникам, що в Польщі вже діє заборона на ввезення з України зернових, ріпаку та соняшнику, а також деяких продуктів переробки.

По теме:  Польські фермери закликають Путіна «навести лад в Україні»: як відреагувала влада

Секерський зазначив, що його міністерство хоче «розробити двосторонню угоду з Україною, яка б розширила сферу захисту ринку, включивши до неї інші чутливі продукти, такі як цукор, птиця, яйця, фрукти, мед, яблучний сік, олії».

Польський чиновник запевнив, що його кабінет намагається вирішувати проблеми разом із фермерами, та запросив їх до переговорів.

Нагадаємо, Швеція оголосила про найбільший пакет допомоги для України.