СБУ затримала групу агентів російського ГРУ, яка планувала серію терактів у Києві до 9 травня.

Вони вже встигли закласти вибухові пристрої у гіпермаркетах та кафе.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на СБУ.

Як повідомляється, контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. У результаті багатоетапної спецоперації у столиці затримано агентів російської розвідки, які встановлювали вибухові пристрої у місцях великого скупчення людей.

Як агенти ГРУ РФ замаскували вибухівку

За інформацією спецслужб, саморобні вибухові пристрої були сховані в упаковки з-під чаю. Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, завдяки якій у місці встановлення вибухівки спалахнули б масштабні пожежі.

В російських спецслужбах планували, що вибухові пристрої здетонують у пікові години відвідуваності гіпермаркетів, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню. Крім того, її розміщували серед легкозаймистих матеріалів , щоб пожежники не змогли швидко її ліквідувати.

Ще один теракт мав відбутися біля популярного київського кафе. Російські агенти планували закласти вибухівку у запарковану поруч автівку.

Голова СБУ Василь Малюк заявив, що українські спецслужби спрацювали на випередження і вчасно зірвали злочинні плани ворога. Він наголосив, що за кожен злочин проти української держави росіян чекає заслужене покарання.

По теме:  В Ровно мужчина избил полицейскую, прибывшую на вызов по домашнему насилию

«Символічно, що дати, до яких росіяни хочуть приурочити свої теракти, поступово стають символом провалу їхніх спецслужб», — додав Малюк.

Хто був куратором терактів

За даними контррозвідки СБУ, куратором терактів РФ був співробітник ГРУ Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині №92154.

Він особисто давав вказівки завербованим агентам і навіть надіслав відеоінструкцію із встановлення вибухового пристрою.

Юрій Сизов також відповідав за проведення диверсії, яка мала відбутися на Львівщині у лютому 2024 року. Тоді СБУ також зіграла на випередження і запобігла вибухам.

Зараз Служба безпеки встановила увесь ланцюжок цієї мережі, включаючи агентурно-бойові групи, контрабандистів, які доставляли вибухівку із території РФ, а також безпосередніх виконавців теракту: їх затримали на гарячому, коли ті встановлювали вибухові пристрої в третьому гіпермаркеті.

Наразі затриманим оголошено про підозру відповідно до вчинених ними злочинів, зокрема за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 113 (диверсія);
  • ст. 258 (терористичний акт).

Їм загрожує покарання у вигляді довічного ув’язнення.

По теме:  Заместителем главы СБУ назначен люстрированный чиновник времен Януковича

Раніше Полемика писала про те, що росіяни вчергове завдали масованого удару по енергооб’єктам України.