Обмін полоненими
У п’ятницю, 13 вересня, відбувся черговий обмін полоненими між Україною та Росією.

Цього разу додому повернулись 49 українців, серед яких оборонці «Азовсталі», а також цивільні.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на дописи президента України Володимира Зеленського, омбудсмена Дмитра Лубінця, Координаційного штабу з питань поводження з військо полоненими в Telegram.

Як розповів глава держави, Україні вдалось повернути ще 49 українців і українок удома. Серед них воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди.

Президент зазначив, що серед них є Леніє Умєрова — дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька.

Зеленський також повідомив, що серед тих, кого вдалось обміняти, є оборонці «Азовсталі», зокрема Герой України, військовий медик Віктор Івчук.

За словами омбудсмена Дмитра Лубінця, стан здоров’я людей, які повернулися з полону, дуже важкий, багато хто втратив десятки кілограмів ваги.

Загалом від 24 лютого 2024 року додому з полону повернулись 3569 українців. 13 вересня відбувся 56-й обмін військовополонених.

Особливості обміну

У Координаційному штабі зазначили, що цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону 23 жінки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення.

По теме:  Прокуратура хочет арестовать все имущество Ющенко

Крім того, серед звільнених 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів.

«Восьмеро — представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та «Азовсталі» з Нацгвардії. Решта семеро — цивільні. Звільнені оборонці захищали нашу землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках», — уточнили в Штабі.

Раніше Полемика писала про те, що невідомий скоїв напад на пост охорони Луцького ТЦК.