Проте, вживати продукти з холестерином слід обережно і в обмеженій кількості, оскільки надлишок може викликати проблеми зі здоров’ям.
У яких продуктах, які ми споживаємо щодня, найбільше холестерину, розповідає Полемика з посиланням на допис дієтолога Ольги Безуглої в Instagram.
Для чого організму потрібен холестерин
За словами фахівця, організм має потребу в холестерині під час формування здорових клітин. Важливо знати, що більша частина необхідного нам холестерину виробляється самим організмом, і лише маленька частина має надходити з їжі.
Надлишок холестерину, зокрема ліпопротеїнів низької щільності (LDL, або «поганого» холестерину), може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інфаркт міокарда та інсульт.
Які продукти багаті холестерином
Насичені жири зазвичай знаходяться в продуктах тваринного походження, таких як м’ясо та молочні продукти, і в деяких рослинних жирах, наприклад, у кокосовій олій.
А ось трансжири зустрічаються в перероблених харчових продуктах, таких як маргарин, фастфуд, солодощі та випічка.
Кількість холестерину на 100 г продукту:
- варені раки — 137 мг;
- печінка смажена яловича — 381 мг;
- смажені кальмари — 260 мг;
- яєчний омлет — 313 мг;
- круасан з яйцем, сиром та шинкою — 140 мг;
- телячі мізки — 3100 мг;
- топлене масло — 256 мг;
- креветки — 323 мг;
- шоколадний мус — 140 мг;
- смажена телятина — 135 мг.
Ольга Безугла рекомендує замінити трансжири в раціоні на продукти, багаті на ненасичені жири, такі як:
- авокадо;
- баклажани;
- оливкова олія ;
- вівсяні висівки;
- квасоля;
- лосось;
- чорниця;
- часник.
За її словами, ці продукти позитивно впливають на здоров’я серцево-судинної системи і допомагають знизити рівень «поганого» холестерину (LDL) і підвищити «хороший»» холестерин (HDL).
Вона наголошує, що незважаючи на важливість холестерину для організму, ключовим для здоров’я серцево-судинної системи є контроль споживання насичених і трансжирів, а не лише обмеження загальної кількості холестерину в раціоні.
Раніше Полемика писала про те, які ранкові звички шкодять здоров’ю.