Холестерин являє собою жироподібну речовину, яка відіграє важливу роль у нашому організмі, зокрема, є необхідною для побудови клітинних мембран та вироблення деяких гормонів.

Проте, вживати продукти з холестерином слід обережно і в обмеженій кількості, оскільки надлишок може викликати проблеми зі здоров’ям.

У яких продуктах, які ми споживаємо щодня, найбільше холестерину, розповідає Полемика з посиланням на допис дієтолога Ольги Безуглої в Instagram.

Для чого організму потрібен холестерин

За словами фахівця, організм має потребу в холестерині під час формування здорових клітин. Важливо знати, що більша частина необхідного нам холестерину виробляється самим організмом, і лише маленька частина має надходити з їжі.

Надлишок холестерину, зокрема ліпопротеїнів низької щільності (LDL, або «поганого» холестерину), може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інфаркт міокарда та інсульт.

Які продукти багаті холестерином

Насичені жири зазвичай знаходяться в продуктах тваринного походження, таких як м’ясо та молочні продукти, і в деяких рослинних жирах, наприклад, у кокосовій олій.

А ось трансжири зустрічаються в перероблених харчових продуктах, таких як маргарин, фастфуд, солодощі та випічка.

Кількість холестерину на 100 г продукту:

  • варені раки — 137 мг;
  • печінка смажена яловича — 381 мг;
  • смажені кальмари — 260 мг;
  • яєчний омлет — 313 мг;
  • круасан з яйцем, сиром та шинкою — 140 мг;
  • телячі мізки — 3100 мг;
  • топлене масло — 256 мг;
  • креветки — 323 мг;
  • шоколадний мус — 140 мг;
  • смажена телятина — 135 мг.
По теме:  Що робити, якщо вам стало погано у поїзді: «Укрзалізниця» дала важливі поради пасажирам

Ольга Безугла рекомендує замінити трансжири в раціоні на продукти, багаті на ненасичені жири, такі як:

  • авокадо;
  • баклажани;
  • оливкова олія ;
  • вівсяні висівки;
  • квасоля;
  • лосось;
  • чорниця;
  • часник.

За її словами, ці продукти позитивно впливають на здоров’я серцево-судинної системи і допомагають знизити рівень «поганого» холестерину (LDL) і підвищити «хороший»» холестерин (HDL).

Вона наголошує, що незважаючи на важливість холестерину для організму, ключовим для здоров’я серцево-судинної системи є контроль споживання насичених і трансжирів, а не лише обмеження загальної кількості холестерину в раціоні.

Раніше Полемика писала про те, які ранкові звички шкодять здоров’ю.