Всесвітня організація охорони здоров'я б’є на сполох через дуже шкідливу звичку, яка за одну годину шкодить організму стільки ж, як 100 викурених сигарет.

Що це за згубна звичка та яку шкоду вона може нанести організму, розповідає Полемика з посиланням на допис кардіолога Богдана Авраменко в Instagram.

За словами медиків, курець кальяну вдихає в 30-40 разів більше диму, ніж курець звичайної сигарети. Смако-ароматичні домішки суміші, які використовуються у кальяні, забезпечують полегшене вдихання більшої кількості диму.

Одна година куріння кальяну шкодить організму людини рівносильна 100 викурених сигарет.

Кальян — це тютюновий виріб, в якому міститься нікотин. Однак тривале вживання кальяну вважають прямо пов’язаним з нікотиновою залежністю, що може стати причиною вживання тютюнових виробів одночасно.

Українцям нагадують, що безпечного куріння не існує. Зазначається, що куріння кальяну в приміщенні  вважається найпоширенішим порушення антитютюнового закону. До того ж таке куріння шкодить не тільки тим, хто курить, а й всім, хто перебуває поряд.

Як зазначає терапевт та кардіолог Богдан Авраменко, куріння кальяну набуло популярності серед молоді. І це становить загрозу та небезпеку з кардіологічної точки зору в майбутньому.

Він пояснює, що дим кальяну в кілька разів перевищує кількість продуктів горіння та монооксиду вуглецю ніж у звичайній сигареті. Як результат, високий ризик розвитку раку легень, ротоглотки та стравоходу, та негативний вплив на серце та легені.

По теме:  В яких продуктах найбільше пластику та чим він небезпечний для організму

При курінні кальяну у повітря виділяються різноманітні хімічні речовини, зокрема, поліциклічні вуглеводні, що є канцерогенами, чадний газ, тверді часточки, що можуть становити серйозні загрози для людей навколо.

Раніше Полемика писала про те, чому тіло набрякає під час авіаперельотів та як з цим боротися.