В середу, 14 квітня, в ефірі програми "Акцент" на телеканалі "НТН" голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат від "Слуги народу" Андрій Герус назвав основні причини підвищення тарифів в Україні.

"Зростання тарифів пов'язане із декількома факторами. Перший фактор — це ціна на енергоресурси на ринках, зокрема на європейських. Там існує конкуренція, немає українських олігархів та монополій. І ми бачимо, що в світі існує зростання цін на газ, електроенергію, цін на нафту… Другий фактор — це як вібувається державне регулювання. Коли ми тут говоримо про зростання, потрібно не забувати, що у нас були прийняті рішення, які й привели до зниження ціни газу, яка у нас діє з січня", — сказав депутат.

Герус підкреслив: "Постанова, за яку голосували вчора (про повернення пільгових 100 кВт — ред.), — це не документ прямої дії. Парламент не встановлює тарифи. Цим займається уряд. Ми, як парламент, можемо заявляти свою позицію та вказувати, де рішення потребують якихось корегувань".

По теме:  "Борисполь" стал первым в рейтинге крупных аэропортов Европы

Також депутат відповів, як виживати українцям із новими тарифами та чи врятують субсидії.

"У нас буде певна тарифна стабільність, якщо у нас будуть річні контракти. Так ми прийшли до зими і раптом взимку виявляється, що ціни ростуть. Якщо є річний контракт, то є стабільність на 12 місяців вперед. Субсидії — один із варіантів… По-третє, є питання енергоефективності. В Україні є Фонд енергоефективності, який запрацював і там вже сотні заявок. Цей фонд компенсовує значну частину речей для того, щоб люди робили енергоефективні заходи і зменшували споживання енергоресурсів", — додав депутат.

По материалам: Подробности