Український шеф-кухар і переможець шоу «МастерШеф» Євген Клопотенко повідомив, що в Японії не хочуть відкривати український монозаклад із борщем.

Там пояснюють свою позицію тим, що японці звикли до того, що «борщ — російська страва».

Полемика із посиланням на допис кулінара в Instagram розповідає, що саме трапилось.

Що розповів український шеф-кухар

«Живеш собі, працюєш, ведеш перемовини про відкриття українського закладу в Японії. І тут на тобі: японці не хочуть відкривати монозаклад з борщем, бо у них, увага: «поширена думка, що борщ це російська страва», — поскаржився Клопотенко.

Він визнав, що за цієї причини заклад не стане популярним в країні і більшість просто «оминатиме це місце десятою дорогою». Водночас він кулінар зазначив, що є і притомні японці, які «історично є русофобами».

«І от, ми наче на одному боці барикад, а виходить якась дурня. І це чудовий приклад глибини руської пропаганди», — висловився Клопотенко.

Він наголосив, що ця ситуація не змусить його зменшити масштаб старань для популяризації української кухні у світі. І до цього він закликав інших українців.

«Вона лише означає, що треба працювати ще завзятіше над популяризацією української думки та української кухні у світі. Завзятіше контрпропагувати. І як же добре, що завзяття українцям не бракує», — резюмував підприємець.

По теме:  Это не лекарство от коронавируса: Врачи призвали не пить противовирусные препараты

Як аргументували відмову у Японії

В опублікованому Клопотенком фрагменті відповіді від, імовірно, японських представників, вказано, що:

  • в Японії затвердилося уявлення, що борщ — це нібито російська страва;
  • погане ставлення до Росії не створює хорошого враження про борщ;
  • інші пункти меню (ймовірно запропоновані українцем для відкриття закладу) для японців є незнайомими.

Нагадаємо, Клопотенко поділився рецептом ніжного карпатського баноша зі сметаною.