Парламент Грузії ухвалив закон про «іноагентів», не зважаючи на те, що президент країни Саломі Зурабішвілі наклала вето.

Лідерка країни закликає громадян зібрати підписи для проведення референдуму.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на портал SOVA. Місцеві жителі обурюються та збираються вийти на акції протесту 2 червня на площі Першої Республіки о 20:00 за місцевим часом.

Що пропонує президент Грузії

Саломе Зурабішвілі вийшла зі зверненням до мітингувальників у Тбілісі. Вона розкритикувала 84 депутатів, голоси яких допомогли провладній більшості обійти її вето. Президентка наголошує, що вони «не зможуть змінити майбутнє цієї країни» і закликала громадян Грузії зробити вибір — європейське майбутнє чи російське рабство.

«Ми повинні все зробити для того, щоб підготуватися до 26 жовтня (дню парламентських виборів — ред.), яке буде нашою відповіддю на сьогоднішній день. А я в цей час працюватиму над тим, щоб наші партнери, наші друзі – оскільки деякі так і не зрозуміли, хто нам друг, а хто — ворог на віки віків, — щоб наші друзі були поряд з нами», — зазначила Зурабішвілі.

У Конституції Грузії говориться, що президент країни має право призначити референдум, якщо цього вимагає парламент, уряд або щонайменше 200 тисяч виборців. Проводиться він протягом 30 днів після того, як надходить вимога щодо його проведення.

По теме:  В Будапеште с дна реки подняли затонувший катер, найдено еще 4 тела

Як відреагували на рішення грузинського парламенту на Заході

Рішення парламенту вже викликало реакцію Заходу. Держдеп США засудив подолання вето президента. Ухвалення закону про «іноагентів» віддаляє Грузію від членства в ЄС.

«Сполучені Штати засуджують цю дію. Прийнявши цей закон, «Грузинська мрія» розвернула країну зі шляху вступу до ЄС і НАТО і проігнорувала думку грузинського народу, який останні кілька тижнів проводить акції протесту проти цього закону. «Грузинська мрія» не зважила на рекомендацію Венеціанської комісії та партнерів Грузії про те, що цей закон піддасть стигматизації громадянське суспільство і ЗМІ, обмежуючи основні права. Дії правлячої партії та антизахідна риторика загрожують демократичному шляху Грузії, майбутній економічній безпеці, членству в ЄС та ставлять під загрозу грузино-американські відносини», — сказав прессекретар Держдепартаменту США Меттью Міллер.

Президент Ради Європи Шарль Мішель заявив, що під час наступного засідання Єврорада обговорить питання Грузії. Він наголошує, що подібні закони не сприяють членству країни у Євросоюзі.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн зазначила, що члени ЄК обов’язково проведуть розгляд усіх можливих варіантів, щоб закликати уряд Грузії до прагнення ЄС.

Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Буріч одноголосно зі своїми колегами засудила дії грузинського парламенту. Рада Європи одноголосно підтримує прагнення Грузії стати членом європейського суспільства, однак прийнятий Грузією закон здатен підірвати вибори, а також негативно впливає на демократію в країні в цілому.

У посольстві Великобританії в Тбілісі зазначили, що ігнорування вето президента Грузії це крок назад і підкреслили, що це принесе великі втрати країні на її шляху до Євросоюзу.

По теме:  В РФ уражено «надсучасний» літак Су-57 в Ахтубінську: в мережі з‘явились нові супутникові фото

Раніше Полемика писала про те, що генсек НАТО зробив важливу заяву щодо використання західної зброї для ударів по РФ.