Щоб нічний сон був комфортним, потрібно заздалегідь підготувати кімнату і не лише.

В Україні лютує аномальна спека, і тенденцій на послаблення не спостерігається.

Через це багато хто має проблеми зі сном.

Про це передає Полемика з посиланням на заслуженного пеідатра України Євгена Комаровського. Загалом для створення комфортних умов для сну повинен бути комплексний підхід.

Поради від Комаровського

Оптимальний температурний варіант для сну – від +16 до +18 градусів. Охолодити кімнату можна за допомогою кондиціонера. Але в умовах відключень світла та подорожчання електрики такий спосіб може вдарити по кишені.

За словами Комаровського, що більше в спальні світла, то вона тепліша. Відповідно, протягом дня рекомендується обмежити потрапляння сонячного світла та, як наслідок, нагрівання стін цієї кімнати. На допомогу прийдуть щільні штори на вікна.

Також він рекомендує замінити усі лампочки розжарювання, на світлодіодні, так як вони менше виділяють тепла під-час роботи.

Ще Комаровський радить у спекотний період рідше користуватись побутовими приладами, що створюють багато тепла. Найбільш ефективним способом віддачі тепла від тіла є виділення поту. Тому, якщо є хоча б невеликий рух повітря, це активізує випаровування поту і тепловіддача стає вкрай ефективною.

По теме:  Як швидко охолодитися під час літньої спеки: корисні лайфхаки

Перед сном Комаровський радить знизити до мінімуму надмірні фізичні навантаження. Максимальний час для занять спортом чи іншої фізичної активності – за дві години до сну. Також рекомендується приймати перед сном теплий душ щонайменше 10 хвилин, але не гарячий. Теплий душ стабілізує роботу судин та покращує терморегуляцію.

На додаток до цього протягом дня потрібно вживати необхідну кількість рідини. Лікар радить звертати увагу на колір сечі — вона має бути світлого кольору. Це свідчення того, що рівень рідини в організмі достатній.

Щодо вибору ліжка, то він наголошує, шо варто віддати перевагу тому, яке найнижче — так буде комфортніше, тому що тепло піднімається і біля стелі максимальна спека. Важливу роль відіграє правильний матрац (поєднання піни та пружин). Чим він м’якший і чим тіло глибше в нього занурюється, тим гірше тепловіддача і, отже, спекотніше спати.

Постільну білизну краще вибирати бавовняну або лляну, а ось шовк, атлас і поліестер — для холодніших ночей. Перед сном спробуйте охолодити простирадло — покладіть його в холодильник або морозилку на деякий час.

По теме:  Зубы мудрости — помеха правильному прикусу

Вночі Комаровський радить тримати біля ліжка воду, щоби попити в спеку, пакети з льодом чи вологі компреси — це допомагає скинути зайве тепло.

«Важливе нічне правило, але саме в спеку — не ділити ні з ким ліжко і не спати під однією ковдрою» — додає лікар.

@doctor.komarovskiy Как уснуть в жару и выспаться? #сон #лето #жара #спека #уснуть #уснутьвжару #жарко #какуснуть #советы #рекомендации #доктор #комаровский #лайфхаки #быстроуснуть ♬ оригінальний звук — Доктор Комаровский

Раніше Полемика писала про те, як налагодити сон без ліків.