На продуктовому ринку України продовжуються цінові гойдалки: деякі продукти різко зросли у ціні, інші подешевшали.

Приємно дивує так званий «індекс борщу»: тепер каструля традиційної української страви коштує дешевше, аніж в аналогічному періоді 2023 року.

Яких цін на продукти очікувати споживачам у березні, у коментарі The Page розповів аналітик УКАБ Максим Гопка та директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Про це передає Полемика.

Що буде з цінами на картоплю у березні 2024

Першість у зростанні ціни взяла картопля, вартість якої ще до Нового року стрімко поповзла вгору і досягла позначки в 40 грн за кг.

За словами експертів, дві основні причини здорожчання картоплі – сезонне, що спостерігається щороку, та високі витрати на обслуговування сховищ для тривалого зберігання овочів.

Натомість, директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин говорить, що стрибок цін на картоплю викликаний завершенням сезону, оскільки багато виробників реалізували свій врожай ще до початку зими. Це призвело до збільшення попиту та зменшення пропозиції, що, відповідно, і підсилило тиск на ціни.

За словами аналітика УКАБ Максима Гопка, окрім того, що запаси картоплі в сховищах обмежені, спостерігається дефіцит якісної продукції.

Він додає, що після інтенсивної динаміки вартість картоплі вперше знизилася і ціни дещо стабілізувалися. Зазначається, що у березні 2024 року ціна кілограма картоплі становить 23-25 грн/кг, в той час, як у минулому році ця вартість не перевищувала 8-10 грн за кг. Не виключено, що  цей  коренеплід подорожчає на 15% до кінця вести, проте з появою молодої картоплі, ціни знизяться до 10-13 грн/кг.

По теме:  Парламент отсрочил введение штрафов для владельцев "евроблях"
Фото: Агрополіт

Морква впала у ціні

У березні на українському ринку спостерігається значний обвал цін на моркву. Продукт подешевшав більш ніж удвічі.

За даними Мінфіну, сьогодні вартість цього коренеплоду становить 10-12 грн за кг, тоді як у березні минулого року ціна перевищувала 40 грн за кг.

За словами Олега Пендзина, це обумовлено початком збуту запасів продукції з українських сховищ.

Фото: УНІАН

Цибуля значно здешевшала

Також на українському ринку спостерігається «цибулевий розпродаж». Порівняно з 2023 роком, цибуля скинула в ціні чи не втричі і тепер коштує 12-14 грн за кг, в той час, як рік тому, за даними Мінфіну, її вартість сягала 52-54 грн за кг.

Щодо ціни, Олег Пендзин зауважив, що вона стабілізується на тому ж рівні, що тепер, з незначною похибкою.

Фото: УНІАН

Ціна буряка може зрости у березні

Ціна головного борщового інгредієнту поповзла угору і становить в супермаркетах 16-18 грн за кг овочів низької та середньої якості. За відбірний овоч доведеться заплатити не менше 40-45 грн за кг.

Для порівняння, вартість столового буряка у березні 2023-го, за даними Мінфіну, становила 10 грн.

За прогнозом Олега Пендзина, ціна на цей коренеплід і надалі зростатиме. Причиною такого помітного подорожчання є значне скорочення пропозиції на українському ринку, оскільки запаси у фермерських сховищах уже майже вичерпані.

Такої ж думки дотримується і Максим Гопка. Він наголошує, що ціна на буряк впродовж березня зросте щонайменше на 10%.

По теме:  Шмыгаль обсудил совместные экономические проекты с президентом Швейцарии
Фото: Рівне 1

Капуста уже має дві ціни

Щодо білокачанної капусти, ціни на неї поступово зростали з грудня 2023 року, коли її вартість становила 10-11 грн за кг. Причина традиційна – сезонне зменшення пропозиції зі сховищ та проблеми з якістю продукції у багатьох виробників.

Зараз вартість капусти коливається в межах 14-16 грн за кг. Отже, навіть після підвищення цін вона залишається меншою, ніж у березні 2023 року, коли капуста, за даними Мінфіну, коштувала 22 грн за кілограм.

На поличках супермаркетів вже можна зустріти молоду капусту імпортовану з Єгипту та Ізраїлю, вартість якої доволі висока – від 80 грн.

Фото: Вікіпедія

Яйця дешевшають

Вартість яєць у березні помітно знизилася у порівнянні з показниками минулого року, коли ціна десятка сягала 63-64 грн.

Сьогодні десяток курячих яєць першої категорії «Квочка» у супермаркетах можна купити за 56 грн, «Ясенсвіт» у середньому коштують 62 грн. На ринку яйця нижчої якості продають ще дешевше – за 48 грн. За домашні фермери просять 50 грн за десяток.

Олег Пендзин зазначає, що на ціноутворення на ринку курячого яйця впливають сезонні фактори – продуктивність несучок навесні та влітку зростає.

Експерт додав, що ціна також залежить від обсягу українського експорту в ЄС.

 «Обсяги виробництва на наших птахофабриках розраховані на значний експорт. Якщо блокування кордону продовжиться, і будуть введені обмеження на експорт Єврокомісією, то пропозиція на внутрішньому ринку зросте, і ціни можуть ще просісти», – зауважив Пендзин.

По теме:  Уменьшение урожая зерна на 10 миллионов тонн не будет катастрофой для Украины - эксперт

Експерти прогнозують, що традиційно ціни поповзуть вгору напередодні Великодня, проте уже після свята ціни стабілізуються.

Гопка додав, що зниження вартості яєць слід очікувати у травні.

Фото: РБК-Україна

Що буде з цінами на молоко

Утім, вартість на молочну продукцію поступово зростала впродовж 2023 року і досягла майже європейського рівня, говорять експерти. За даними Мінфіну, наразі середня ціна за 900 мл молока становить 44 грн, у минулому році за такий об’єм платили 35,90 грн.

Як зауважив Олег Пендзин, це пов’язано зі зменшенням поголів’я худоби після повномасштабного вторгнення Росії та збільшенням цін на корм і витратами на електроенергію та пальне.

За його словами, найближчим часом вартість молока коливатиметься в межах 5%.

Фото: РБК-Україна

Як зміняться ціни на м´ясо

Експерти говорять, що наразі немає економічних передумов для здорожчання основних видів м’яса, проте сезонні цінові гойдалки цілком можливі.

Так, куряче філе в середньому 153 грн/кг, а свинина 229 грн/кг.

За словами Олега Пендзина, зростання ціни на мʼясо на ринках є результатом зменшення пропозиції свинини, оскільки внутрішнє виробництво та обсяги імпорту зменшуються.

На думку фахівця, ситуація на продуктовому ринку може змінитися після того, як пенсіонери отримають збільшені виплати.

Фото: РБК-Україна

Раніше Полемика писала про те, як швидко подати заяву на субсидію.