Якщо на лінолеум потрапляє фарба, більшість людей не розуміють, що робити.

Здається, що покриття для підлоги остаточно зіпсовано.

Однак хвилюватися не варто, існує кілька способів, що можуть допомогти позбутися фарби на підлоговому покритті. Про них розповідає Полемика з посиланням на USETI.

Якщо пляма свіжа

Плями від фарби бажано видаляти відразу, щоб вони не засохли. Існує кілька рекомендацій:

  • Якщо пляма від водоемульсійної фарби, її можна видалити звичайною серветкою або м’якою ганчіркою.
  • З акриловими фарбами трохи складніше. Щоб їх відтерти, може знадобитися господарське мило або соняшникова олія. Місця забруднень потрібно обробити перерахованими засобами, а через 10 хвилин все змити.
  • Масляні фарби можуть видалятися лише спеціальними розчинниками. Варто виявляти обережність, адже розчинники можуть пошкодити поверхню покриття для підлоги.

Якщо фарба засохла

Складніша ситуація з фарбою, яка засохла. В такому разі доведеться підбирати метод очищення індивідуально, враховуючи кілька особливостей.

Мильний розчин

Йдеться про найпростіший і популярніший спосіб, з якого варто починати. Достатньо у теплій воді зробити мильний розчин. Його наносять на лінолеум, після чого залишають на кілька хвилин, а далі необхідно підібрати потрібну щітку або ганчірку.

По теме:  Сухой корм для щенков: рост и развитие вашего питомца

Обираючи такий спосіб очищення, будьте готові прикласти трохи зусиль. Важливо підібрати засіб, який не пошкодить поверхню покриття. Простий приклад: жорсткі щітки добре справляються із завданням, проте вони можуть пошкодити лінолеум.

Бензин

Бензин дає змогу позбутися фарб будь-якого типу. Достатньо намочити ганчірку та протерти забруднену ділянку.

Ефективність бензину або схожих горючих матеріалів висока, проте варто враховувати ризики. Бензин здатен пошкодити лінолеум та стерти не тільки пляму, а й візерунок самого лінолеуму. Важливо виявляти обережність та стежити за реакцією покриття. Якщо зробити все вірно, можна уникнути негативних наслідків.

Ацетон

Ацетон – це хімічний та агресивний засіб. Його ефективність не має рівних серед багатьох розчинників, але важливо дотримуватись технології нанесення. Ацетон з легкістю прибере не тільки фарбу а й інші забруднення.

Ацетон наноситься безпосередньо на фарбу, не допускаючи потрапляння на поверхню покриття. Якщо це станеться, на лінолеумі залишаться відповідні сліди. Бажано наносити ацетон у невеликих кількостях, а через 10 хвилин прибирати його сухою ганчіркою. Якщо не поспішати, вдасться досягти гарного ефекту.

По теме:  Які категорії пенсіонерів в Україні зможуть отримати 100% знижки на комуналку

Корисні поради для видалення плям фарби на лінолеумі

  • Жорсткі щітки краще не використовувати. Адже так можна зняти захисний шар покриття, повністю зіпсувавши його.
  • Металеві шпателі чи ножі неприпустимо застосовувати. Вони точно зіпсують покриття, краще віддавати перевагу розчинникам чи іншим засобам.
  • Агресивні хімічні склади застосовуються обережно. Їх потрібно наносити безпосередньо на фарбу, а не покриття.
  • Абразивні засоби використовувати не варто, адже вони залишать подряпини чи інші ушкодження.
  • Не рекомендується застосовувати силу під час очищення. Навіть стара пляма видалиться без зусиль при правильно підібраному засобі та методі очищення.

Раніше Полемика писала про те, як позбавитися від цвілі на вікнах та підвіконні.