Вже за кілька днів православні віряни відзначатимуть найсвітліший день року – воскресіння Христове.
Традиційно, на Великдень сім’я приходить до церкви з кошиком для освячення.
Цей обряд з кожним роком стає все більш модною традицією, а вміст кошиків може бути зовсім неочікуваний. Втім, підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне значення. Про це повідомляє Полемика з посиланням на «Рідна Україна».
Що покласти у кошик
- Паска. Випікання паски – важливий етап приготування до свята. Готувати тісто на паску треба у спокоїній обстановці, лише з хорошими думками. Існує думка, що за інших обставин вона може не вдатися.
- Сир і масло. Молочні продукти, особливо молоко, є первотвором, продуктом, який не є створений людиною, а подарований природою. Ці продукти поміщають у невеликі посудини, а зверху малюють хрестик.
- Яйця, писанки і крашанки. Яйце – це один із символів Великодня, який символізує нове життя і відродження.
- Шинка або ковбаса. Вказує на годоване теля (жертовне ягня), яке було заколоте добрим батьком після повернення додому блудного сина. Це символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі.
- Хрін. Це міцне коріння, яке символізує міцність та незламність людського духу.
- Сіль є символом повноти та достатку. Під час нагірної проповіді Ісус називає учнів «сіллю землі». Сіль – це той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам, а також береже їх він псування.
У пасхальному кошику, крім перерахованих вище продуктів, ще можуть бути сало, мак та пшоно. У центральній Україні ще святили просо, пиріжки з капустою, печінкою, а на заході – відвареного або засмаженого півня.
Раніше Полемика писала про те, як приготувати ідеальний великодній крафін з цукатами.