Деруни – це традиційна українська страва, яка може потішити своїм неповторним смаком та ситністю. Вони готуються не тільки з картоплі, а й з кабачків, буряка та інших овочів, а подавати можна з різноманітними соусами. Найкраще до дерунів підходить грибний соус. Він додає дерунам додаткової ароматності та пікантності. Полемика ділиться рецептом дерунів з грибами, які ми точно куштували у Карпатах.
Для приготування страви, вам знадобиться:
Для дерунів:
- картопля — 1 кг;
- цибуля – 1 шт.;
- яйця – 1 шт.;
- борошно – 2 ст. л.;
- сіль та перець за смаком
- олія для смаження.
Для грибного соусу:
свіжі гриби (білі, лисички, підосичники) – 300 г;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- вершкове масло – 1 ст. л.;
- сметана – 2 ст. л.;
- борошно – 1 ст. л.;
- сушений чебрець – 1 ч. л.;
- сіль та перець за смаком.
Спосіб приготування
Готуємо деруни
- Очищаємо картоплю та цибулю.
- Натираємо картоплю на тертушці та віджимаємо зайву рідину.
- До картоплі додаємо терту цибулю, яйце, борошно, сіль та перець. Перемішуємо до однорідності.
- Розігріваємо на сковороді олію.
- Далі викладаємо тісто ложкою на сковороду, формуючи деруни.
- Смажимо деруни з обох боків до золотистого кольору.
Готуємо грибний соус
- Нарізаємо гриби скибочками.
- Цибулю також нарізаємо дрібно, часник потрібно подрібнити.
- Розігріваємо на сковороді вершкове масло.
- Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо часник та гриби. Смажимо, помішуючи, до готовності грибів.
- Далі додаємо борошно та продовжуємо смажижти протягом 1 хвилини.
- Вливаємо трохи води або бульйону, щоб утворився соус.
- Додаємо сметану, чебрець, сіль та перець. Перемішуємо.
- Тушкуємо соус на повільному вогні протягом 5 хвилин.
- Поєднуємо деруни і соус.
Корисні поради
- Для більш пишних дерунів можете додати до тіста 1 ч. л. розпушувача.
- Для приготування грибного соусу можна використати будь-які інші гриби, які вам подобаються.
- Деруни можна подавати не лише з грибним соусом, але й зі сметаною, йогуртом, зеленню або аджикою.
Деруни з грибним соусом – це проста і в той же час неймовірно смачна страва, яка стане чудовою вечерею або обідом для всієї родини.
Раніше Полемика писала про те, як приготувати домашню локшину, яка смакуватиме усій сім’ї.