Людям, які прагнуть отримати бажану фігуру і при цьому не нашкодити здоров'ю, необхідно збалансовано харчуватись з акцентом на рослинну їжу.

Також важливо це робити на постійній основі. Бо якщо вдома знаходяться шкідливі продукти, існує великий ризик того, що людина не стримається і почне їх їсти.

Про те, які продукти завжди мають бути вдома, розповідає Полемика із посиланням на публікацію тренера Юрія Попка в Facebook.

Що важливо при формуванні раціону

За словами тренера, варто забути слово «продукт» і зрозуміти, що це всього-на-всього набір нутрієнтів. 

Вів зазначає, що для схуднення важливо визначити кількість необхідних калорій для базового обміну — це коли людина лежить і нічого не робить, а організм працює споживаючи калорії.

Не менш важливим є врахування свого режиму дня, кількості часу для занять спортом, кількості пройдених кроків та фізичної праці.

Володіючи такими даними, сміливо можна приступати до визначення калорійності меню, яке дозволить утримувати вагу.

«Хочете схуднути? Зробіть цей продуктовий кошик на 300-500 ккал меншим і буде у вас дефіцит, хочете набрати — навпаки додайте калорій і будете набирати вагу», — радить тренер.

По теме:  Українці можуть отримати безоплатний протез: що для цього потрібно

Він зазначив, що калорії відповідають за схуднення, а співвідношення білків, жирів і вуглеводів та різноманіття продуктів в раціоні відповідають за ситість та здоровʼя.

Вживання яких продуктів варто обмежити

Тренер назвав продукти, яких слід уникати в раціоні, так як вони можуть стати причиною переїдань і зривів.

У цей список входять:

  • білий хліб;
  • цукор і цукровмісні продукти — цукерки, торти, десерти, печиво;
  • кетчупи, соуси;
  • чипси й сухарики;
  • ковбаси, сосиски, консерви;
  • каші швидкого приготування і швидкі сніданки.

Які продукти мають бути вдома щодня

За словами тренера, це мають бути продукти, які піддались мінімальній термічній обробці. Саме ці продукти насичують організм необхідними вітамінами, мінералами, клітковиною та білком.

Основою раціону мають бути білкові продукти:

  • нежирна яловичина;
  • нежирні сорти риби і у невеликій кількості жирні — червона риба, типу лосося, а ще оселедець і скумбрія;
  • яйця;
  • кисломолочний сир і кисломолочні продукти;
  • філе птиці;
  • морепродукти.

Не зайвими у раціоні будуть субпродукти: печінка, сердечка, шлуночки, язик.

З вуглеводів слід ввести у раціон такі продукти, як гречку, вівсянку, рис нешліфований, бобові і сочевицю.

По теме:  В яких продуктах найбільше холестерину: вони точно є у вашому холодильнику

Також варто не забувати про овочі, фрукти на ягоди.

Раніше Полемика писала про те, чи можна додавати молоко до кави.