Багато людей обирають каву без кофеїну, оскільки вважають, що вона є менш шкідливим варіантом.

Втім, науковці провели дослідження і виявили, що ключова хімічна речовина, яка бере участь у процесі декофеїнізації, може спровокувати рак. Цією хімічною речовиною є метиленхлорид, який також використовується в деяких промислових процесах, включно з видаленням фарби, фармацевтичним виробництвом, виробництвом засобів для видалення фарби, а також очищенням і знежиренням металу. Про це пише Полемика з посиланням на CNN.

Що відомо про метиленхлорид

Всесвітня організація охорони здоров’я уже давно внесла метиленхлорид в список канцерогенів. Відомо, що він негативно впливає на печінку та за вищих доз – спричиняє неврологічні ефекти, а в деяких випадках – і смерть.

Чи справді небезпечний метиленхлорид у каві без кофеїну

Управління з охорони праці та здоров’я дозволяє використання метиленхлориду як розчинника для декофеїнізації кави, однак «залишки метиленхлориду не повинні перевищувати 10 частин на мільйон (0,001%) у смаженій каві без кофеїну і в екстракті розчинної кави без кофеїну».

За словами генерального директора Національної асоціації кави Вільяма Мюррея, дослідники не знайшли доказів того, що такий метод декофеїнізації становить якийсь ризик для здоров’я людини. Навпаки, результати більшості незалежних наукових досліджень свідчать про те, що вживання кави без кофеїну за приготованим таким методом допомагає знизити ризик розвитку багатьох видів раку та надає багато інших значних переваг для здоров’я.

По теме:  Як зробити каву кориснішою для здоров'я: додайте лише один інгредієнт

Водночас американська організація Clean Label Project, яка перевіряє споживчі товари на наявність прихованих промислових та екологічних забруднень, виявила метиленхлорид у семи з 17 протестованих марок кави. Виявлені рівні метиленхлориду були дуже низькими в більшості з цих семи зразків — тоді як безпечна межа становить 10 частин на мільйон, в одного бренду було 1,4 частини на мільйон, в іншого — 3,5 частини на мільйон, а в іншого — 8,9 частини за мільйон.

Втім, якщо ви бажаєте уникнути потенційного впливу метиленхлориду, то при купівлі кави без кофеїну, звертайте увагу на упаковку продукту. На каві без вмісту метиленхлориду буде вказано: «не містить розчинників», «оброблено швейцарською водою» або «сертифіковано як органічне».

Раніше Полемика писала про те, що можна їсти перед сном, щоб не нашкодити здоров’ю.